De fem kærlighedssprog – sådan kan de forvandle jeres parforhold

Follow my blog with Bloglovin

Kærlighed kan vises på mange måder

Hvis vi er i et parforhold har vi brug for, at føle os elsket af vores partner. Måske oplever du, ligesom mange andre, at det ikke er følelsen du står med. Måske fører det endda til konflikter imellem jer.

Der kan være mange årsager til konflikter i et parforhold. En af dem kan være, at man kommer til, at misforstå hvordan ens partner viser sin kærlighed. Måske viser din partner dig meget mere kærlighed, end du tror – du ser det bare ikke, fordi I taler forskellige sprog.

Den måde vi viser og opfatter kærlighed på kaldes, ifølge Gary Chapman, for kærlighedsprog. Disse kan være lige så forskellige som talte sprog, fx som kinesisk og dansk. Vi kan derfor have svært ved, at forstå andres kærlighedssprog hvis de er meget anderledes end vores egne.

Som mennesker er det normalt, at spejle egne behov over på andre. Det betyder, at de fleste vil vise deres kærlighed til andre på den måde, de selv foretrækker, at modtage kærlighed på. Kærlighed kan udtrykkes på mange forskellige måder, og vi kan ofte genkende os selv i flere forskellige kærlighedssprog. Typisk har vi et sprog som er vores primære, altså det sprog vi forstå bedst og føler os mest hjemme i.

Et par, to kærlighedssprog

I et parforhold er det ikke altid man har samme kærlighedssprog som sin partner. Hvis anerkendelse og ros fx er dit kærlighedssprog, er du måske tilbøjelig til at fortælle din partner, hvor sød, smuk, klog og dejlig han/hun er. Hvis din partner derimod har fx tid og samvær som sit kærlighedssprog , gør dine ord ikke rigtig nogen forskel, udover at du måske undrer dig over, at dine kærlighedserklæringer ikke gengældes. Hvis du og din partner ikke kender hinandens kærlighedssprog kan i risikere, at vise jeres kærlighed, uden at den anden opdager eller forstår det sprog i kommunikerer med. I kommer dermed til, at “taler forbi hinanden” og misforstår modpartens hensigter. 

Hvis du og din partner lærer hinandens kærlighedssprog kan i opleve en stor forandring i jeres parforhold, i form af større glæde til hinanden og mere overskud. Når du vil vise din kærlighed overfor din partner er det nemlig vigtigt, at du gør det på hans/hendes kærlighedssprog. Dette for, at være sikker på at din partner forstår dit budskab og mærker din kærlighed. På den måde kan i undgå misforståelser og dermed konflikter. Det kan derfor være en god investering, at lære sit eget og sin partners kærlighedssprog, at kende.

De 5 kærlighedssprog

Gary Chapman har i sin bog “Kærlighedens 5 sprog”, identificeret fem primære kærlighedssprog som du kan tage udgangspunkt i. Hans grundtanke er, at vi alle har brug for, at få fyldt vores kærlighedsbeholder op, og at par med fyldte kærlighedsbeholdere kan møde konflikter og udfordringer i tilværelsen sammen.

Fysisk berøring

Hvis dit kærlighedssprog er berøring, vil du have brug for at kramme, nusse, holde i hånd, ligge i ske og lignende, for at føle dig elsket. I et parforhold kan berøring være seksuelt, men andre former for berøring er også vigtig. Det at blive set offentligt sammen mens i holder i hånd, eller at få et lille klem på skulderen til et middagsselskab vil være med til at du føler dig set og elsket.

Hvis din partner har dette kærlighedssprog, kan du vise din kærlighed ved, at sørge for, at I sidder tæt i sofaen, holder hånd når i går tur osv. Vil du sige kærlige ord til din partner, kan du forstærke disse med samtidig berøring. En person med dette kærlighedssprog, er særlig følsom for tanken bag berøringen. Derfor er det vigtigt at passe på ikke at komme til at skubbe eller puffe, hvis du fx har travlt og skal skynde dig ud af døren.

Anerkendelse og ros

Hvis ros og anerkendende ord er dit kærlighedssprog, har du brug for at få fortalt, hvor dejlig, sjov, sød og fantastisk du er. At få at vide at du er en god mor, ser godt ud i dag eller er rar at være sammen med, er noget som vil have særlig betydning for dig. Samtidig vil du være særlig følsom overfor kritik og sårende bemærkninger.

Har din partner dette kærlighedssprog, skal du øve dig i at åbne munden, og sætte ord på dine følelser.”Du ser dejlig ud”, ”Jeg er glad for, at jeg har dig” osv. Det er vigtigt, at du mener, hvad du siger. De anerkendende ord kan også være i form af opmuntring. Hvis din partner har dette kærlighedssprog og gerne vil begynde at løbe, så vil han eller hun opfatte din støtte til løbeturen som en kærlighedserklæring og føle sig elsket og set.

Gaver

Hvis dit kærlighedssprog er gaver, har du brug for at få fysiske ting, for at føle dig elsket. Det vigtige er tanken, ikke prisen. En gave kan være et dyrt smykke, eller en muslingeskal fra stranden. Gaver er synlige symboler på kærlighed og omtanke, og derfor har de værdi.

Har din partner dette kærlighedssprog, skal du ofte give gaver. Det er ikke nok at vente til jul eller fødselsdag. Gaven behøver ikke nødvendigvis at være pakket fint ind, eller blive givet på en højtidelig måde. Selvom det kan være en god idé, fordi det understreger, at det er vigtigt. En gave kan også være en lille dagligdagsting, som din kæreste mangler: fx en sjov magnet, til at hænge huskesedler op på køleskabet eller en ny kuglepen.

Tid og samvær

Er tid dit kærlighedssprog, har du brug for samvær for at føle dig elsket. Tid til at tale og lytte, gå ture, se TV sammen eller arrangere en aften hvor man får børnene passet og tager ud med hinanden. Det er mindre vigtigt, hvad I laver sammen, bare at I er sammen. Det er tid med opmærksomhed og nærvær der tæller.

Hvis din partner har dette kærlighedssprog, skal du øve dig i at være nærværende. Bevar øjenkontakten når I taler sammen. Lyt med opmærksomhed og undgå at afbryde. Giv din kæreste tid til at udtrykke sig, uden at skulle skynde sig. Prioritér at lave ting sammen, fx gå ture sammen, tage i biografen eller ordne haven sammen.

Tjenester

Hvis dit kærlighedssprog er tjenester, har du brug for, at nogen gør noget praktisk for dig, dvs. en konkret fysisk handling. Du bliver rørt og glad, når nogen laver mad til dig, vasker op, hjælper dig med male, lufter din hund, lapper dine bukser eller tager en af dine opgaver på jobbet. Til gengæld bliver du såret, hvis nogen bryder sit løfte, og ikke gør som lovet.

Har din partner dette kærlighedssprog, er det vigtigt, at du anerkender tjenesterne og handlingerne som udtryk for kærlighed. Husk derfor at påskønne, at vasketøjet er blevet ordnet og vinduerne pudset. Det kan være nemt at tage det for givet, men det kan være den ultimative kærlighedserklæring fra din partner.

Forstå dit eget og din partners kærlighedssprog

Måske har du allerede nu fundet ud af hvilket kærlighedssprog der er dit primære, og hvilket der er din partner. Hvis ikke, kan du og din partner hver især forsøge, at besvare nedenstående spørgsmål. Efterfølgende kan i dele svarene med hinanden, og begynde at øve jer i at tale hinandens kærlighedssprog.

  • I hvilke situationer føler du dig elsket og værdsat? (Det er oftest når andre taler dit kærlighedssprog)
  • Hvad gør du for andre for at vise at du elsker dem? (Vores kærlighedssprog er oftest det vi selv taler)
  • Hvad efterspørger du fra din partner? (Oftest efterspørger vi lige netop det vi har brug for, mange gange på en inddirekte måde)

Husk på, at det er svært at lære et fremmed sprog. Man kan øve sig og blive bedre, men det bliver aldrig ens modersmål. Derfor er det vigtigt, at man anerkender, at ens partner prøver at tale ens sprog. Prøv tage de positive briller på og se bort fra, at en kærlighedserklæring måske ikke er helt perfekt, men i stedet fokusere på at din partner i det mindste forsøger.

Hvilket kærlighedssprog er dit primære? Har din partner det samme eller et andet?